.

Wist je dat Barcelona één van de meest bezochte steden van Europa is? Ik was er een weekendje samen met mijn vriendin Ana. En ik kan het iedereen aanbevelen: voor een stedentrip, maar ook om te bezoeken als je in de buurt op vakantie bent.

Het is een prachtige stad met een aangenaam klimaat, veel bezienswaardigheden, parken, kunst en cultuur, waar je lekker kunt flaneren of tot in de vroege uurtjes dansen in één van de vele trendy nachtclubs.


Barcelona heeft een eigen taal en cultuur. Het is een stad met een bijzonder karakter. Ik was in Spanje, maar ook weer niet. Alleen al de taal is anders. Hier wordt Catalaans (Castellano) gesproken. Dat is geen Spaans dialect, maar een aparte taal. Je kunt het vergelijken met het Fries en het Nederlands. Catalaans is niet altijd even makkelijk te verstaan. Maar maak je geen zorgen. In Barcelona spreekt vrijwel iedereen zowel Spaans als Catalaans.

... gezellige tapasbars als in authentieke restaurants...

Andreina Fleury

Op culinair gebied zijn er ook grote verschillen met de rest van Spanje. Wat hebben we genoten van de Catalaanse keuken, zowel in gezellige tapasbars als in authentieke restaurants. Barcelona ligt aan zee, maar is tegen heuvels aan gebouwd. Daardoor staan er zowel visgerechten als heerlijk vlees van dieren uit het binnenland op het menu. Een tip: als je heel lekker en niet te duur wil eten, laat je de toeristische plekken links liggen en ga je naar een restaurant waar vooral locals komen. Daar kun je de heerlijkste Catalaanse specialiteiten proeven.


Na het diner zakten we nog even af naar een van de vele bodega’s die de stad rijk is. We daalden af in een kleine wijnkelder met oude gewelven. Tussen de wijnvaten in genoten we van een kleine wijnproeverij. Te beginnen met een Cava, ook wel Spaanse champagne genoemd. Heerlijk! Later proefden we nog witte, rosé en rode wijnen van het beroemde Catalaanse wijnhuis Torres. Die smaken zal ik niet gauw vergeten. Gelukkig zijn deze wijnen ook hier overal verkrijgbaar. Zo kunnen Ana en ik makkelijk weer even in Catalaanse sferen komen.

Sagrada Familia

In Barcelona is ongelooflijk veel te zien en te doen. De Sagrada Família moet je gezien hebben. Dat is hét meesterwerk van de wereldberoemde architect Antoni Gaudí. Sprookjesachtig, mysterieus, enorm groot en in een niet te evenaren stijl. We waren er enorm van onder de indruk. Maar zal het gebouw ooit af zijn? Er wordt al sinds 1882 aan gebouwd, maar het eind is nog niet in zicht. Daarna bezochten we het Park Güell, een groot stadspark in het noordoosten van de stad, ook een ontwerp van Gaudí. De bankjes en beelden met veelkleurige mozaïekversieringen glansden in de zon. Van hieruit hadden we ook een fantastisch uitzicht over de stad.

De eigenaar van ons hotel wees ons op een veel minder bekend, maar daarom niet minder mooi stukje Barcelona ...

Andreina Fleury

’s Avonds flaneerden we langs Las Ramblas. Dat is een brede, ruim één kilometer lange, wandelpromenade vanaf de Plaça de Catalunya naar de zee. We liepen langs terrasjes, kraampjes, kiosken, bloemenstalletjes en straatartiesten. Het was er erg druk, maar enorm gezellig.

Gotische wijk

Ook wandelden we door de Barri Gòtic, de Gotische wijk, waar de stad oorspronkelijk ontstond. Hier zagen we eeuwenoude gebouwen, paleizen, gotische kerken en ongelooflijk mooie binnenplaatsen. We bezochten ook het Museu Nacional d'Art de Catalunya (Mnac), een museum met veel Catalaanse kunst. Het is ondergebracht in het Palau Nacional, het prachtige nationaal paleis op de heuvel Montjuïc. Alleen al het gebouw is de moeite waard om te bezichtigen.

De eigenaar van ons hotel wees ons op een veel minder bekend, maar daarom niet minder mooi stukje Barcelona: La Font de la Guatlla, de bloemenwijk aan de voet van de berg Montjuïc. Dit was een oase van rust, even weg van de drukke toeristische trekpleisters.

La Mercat de la Boqueria, één van de grootste en bekendste versmarkten van Europa, was het volgende punt op ons programma. Hier stonden alle mogelijke ingrediënten uit de Catalaanse, Spaanse en de internationale keuken uitgestald. Verse vis, vlees, groenten en fruit: een feest voor het oog. En er zijn heel veel snoepkramen, die we echt niet konden weerstaan.

Zin gekregen in een bezoek aan Barcelona? Laat je onderdompelen in deze bijzondere stad en beleef de tijd van je leven. Geniet van de Catalaanse keuken, de lekkere wijnen, de bezienswaardigheden, de bijzondere sfeer en al het moois dat de stad te bieden heeft. Wij gaan zeker nog een keertje terug!