.

Ik word wakker en denk heel even ‘Waar ben ik?’ Maar dan weet ik het weer: in Santa Cruz op Tenerife. Samen met mijn dochter geniet ik hier van een weekje vakantie.

Busstation op tenerife

De lente is een mooie tijd om op dit prachtige eiland te verblijven. Alles bloeit hier uitbundig. De bloemenpracht en het vulkanisch gesteente zorgen voor een landschap met fantastische kleuren. De temperatuur is aangenaam, maar die is hier het hele jaar door mild. Tenerife wordt niet voor niets het “eiland van de eeuwige lente” genoemd.

We verblijven in een hotelletje in Santa Cruz, de hoofdstad van Tenerife. Het is een bruisende stad aan de oostkust van het eiland. Historisch gezien is het één van de belangrijkste havens aan de Atlantische Oceaan. Nog steeds maken cruiseschepen hier een tussenstop op weg naar het Caribisch gebied.

In Santa Cruz is genoeg te doen: musea en andere bezienswaardigheden bezoeken, flaneren door het park, winkelen in de buurt van de Plaza de España, terrasjes pikken, lekker uit eten gaan en bijkomen aan het strand. Voor wandel- en natuurliefhebbers is in de nabijheid van Santa Cruz ook het nodige te beleven. Mooie wandelroutes rond Santa Cruz vind je hier.

Vier jaar geleden was ik hier in februari voor het Carnaval van Santa Cruz. Dit moet je een keer meegemaakt hebben! Na het carnaval van Rio de Janeiro is dit het grootste carnavalsfeest ter wereld. Het lijkt ook wel op dat van Rio. Het wordt jaarlijks gevierd tijdens de 10 tot 14 dagen voor Aswoensdag, het begin van de vastentijd.

Straten en pleinen werden toen omgetoverd tot een gigantisch festival.

Andreina Fleury

Straten en pleinen werden toen omgetoverd tot een gigantisch festival. Er was een enorme optocht met honderden groepen, maar ook de andere dagen waren één groot feest. Overal klonk opzwepende Zuid-Amerikaanse muziek. Mensen in extravagante kleurrijke kostuums dansten tot in de vroege uurtjes. En omdat iedereen hier ook nog eens Zuid-Amerikaans Spaans spreekt, waande ik me weer even in Venezuela.

Nu is het wel een stuk minder druk in de stad dan toen. En mijn dochter en ik hebben geen grootse plannen. Gisteren gingen we gezellig shoppen. Daar zijn we altijd wel voor te vinden. We waren goed geslaagd, maar aan het eind van de dag waren we bekaf. Vandaag doen we het rustiger aan. We gaan naar het strand, meer bepaald naar de Playa de las Teresitas. Dit ‘gouden strand’ ligt net iets ten noorden van Santa Cruz in het dorpje San Andrés. Het is een lang en ongerept zandstrand met veel palmbomen. Het ligt aan de voet van het Anagagebergte, dat de baai beschermt tegen de wind. De diepblauwe zee is er rustig en kalm.

Honden renden dan luid blaffend achter de bussen aan. Zo wisten de mensen in de dorpjes dat de bus eraan kwam.

Andreina Fleury

Wij vertrekken met de bus vanaf de Plaza de España. De rit naar de playa (het strand) duurt ongeveer twintig minuten. Een auto heb je hier niet nodig. Met de bus kom je overal. Misschien leuk om te weten: een busstation heet in het Spaans “estación de autobuses”, maar op Tenerife “estación de guaguas”. Dat wist ik ook niet. Daarom vroeg ik aan de man van de informatiekantoor waarom dat zo is.

De naam guaguas stamt volgens hem van lang geleden, toen er nog niet zoveel auto’s en bussen waren. Honden renden dan luid blaffend achter de bussen aan. Zo wisten de mensen in de dorpjes dat de bus eraan kwam. De bussen op Tenerife heten sindsdien guaguas. Dit komt omdat de honden in het Spaans “GUA GUO” blaffen en niet “woef woef” zoals in Nederland.

De vervoersmaatschappij heet TITSA. Je reis kun je eenvoudig plannen via www.titsa.com. De bussen rijden met grote regelmaat, de chauffeurs zijn vriendelijk en de bussen zijn van airconditioning voorzien. Bovendien is reizen met de bus hier erg goedkoop. Als je een Bono-kaart koopt, is het nog goedkoper. Wanneer je binnen één stad reist, kost de kaart maar 6 euro en anders 12 euro. Voor senioren en kinderen geldt een nog lager tarief. En met de kaart krijg je ook nog eens kortingen op de toegangsprijzen van bijna alle musea op Tenerife. Binnen de stad kun je ook nog meerijden met een open bus, waar je op en af kunt stappen waar je maar wil (hop-on, hop-off).

En geef toe: een woef-woef-station klinkt lang niet zo mooi als een estación de guaguas, toch?