.

Uit eten gaan in Spanje is een feest! De Spaanse keuken is beroemd om haar eenvoudige, traditionele en veelzijdige gerechten. Maar dé Spaanse keuken bestaat niet. Er zijn grote regionale verschillen. De Catalaanse, de Baskische, de Galicische keuken en die van Andalucía zijn het meest bekend.

Spanjaarden gaan ook heel vaak uit eten. Maar de etenstijden wijken wel sterk af van de onze. De lunch (comida) wordt gegeten rond 14 uur. Voor Spanjaarden is dit de belangrijkste maaltijd van de dag. Meestal bestaat hij uit een voorgerecht, een hoofdgerecht, koffie en eventueel een toetje. Daarna volgt de siësta. Vaak zijn de winkels ook dicht tussen 14 en 17 uur. Het avondeten (cena) wordt pas rond 22 uur gegeten. Veel traditionele restaurants zijn ook niet open voor 21 uur.

 

Spaanse gerechten

Hieronder volgt een lijstje van lekkere Spaanse gerechten die vaak in restaurants geserveerd worden. Als je niet bekend bent met de Spaanse keuken kun je dit uitstekend als spiekbriefje gebruiken.
Paella en tapas kent iedereen wel. Churros (gefrituurde deegstengels) kun je hier ook steeds vaker krijgen als alternatief voor oliebollen, maar in Spanje worden ze meestal gegeten als ontbijt (desayuno), met koffie en als het even kan met een dikke chocoladesaus (churros con chocolate).

Gambas al ajillo zijn gamba’s met knoflook. Gamba’s zijn grote garnalen, die veel voorkomen aan de Spaanse kusten.

Andreina Fleury

Wat staat er verder op het menu? Meestal kies je een voorgerecht (primer plato), een hoofdgerecht (segundo plato), koffie (café) en soms een dessert (postre). Lekkere gerechten die je vaak tegen zult komen op de menukaart zijn:

 • Aceitunas (olijven) verdes (groene) of negras (zwarte) mogen niet ontbreken.
 • Albóndigas zijn gehaktballetjes, die meestal geserveerd worden met een pittige tomatensaus. Ze worden ook vaak als tapas gegeten.
 • Calamares of pulpo is inktvis. Met calamares worden gefrituurde inktvisringen bedoeld. Ze heten pulpo als ze gekookt of gestoofd zijn. Pulpo a la Gallega (inktvis op Galicische wijze) is een eenvoudig tapasgerechtje van gekookte inktvis met een beetje olijfolie en wat gerookte paprikapoeder. Pulpo en su tinta is een specialiteit, waarbij de inktvis in zijn eigen inkt gestoofd wordt. Het is even wennen aan een zwart stoofpotje, maar het smaakt heerlijk.
 • Empanadas zijn gevulde deegflapjes met vlees en/of groenten, empanadas con pollo (kip) bijvoorbeeld.
 • Gambas al ajillo zijn gamba’s met knoflook. Gamba’s zijn grote garnalen, die veel voorkomen aan de Spaanse kusten.
 • Gazpacho is een koude verfrissende soep gemaakt van tomaten, paprika, uien en kruiden. Liever een warm soepje? Laat je verrassen door de sopa del dia (soep van de dag).
 • Melón con jamón (meloen met ham) kun je ook hier bestellen in een restaurant. Maar dan krijg je meestal parmaham en geen jamón serrano of ibérico. Een zeer speciale jamón ibérico is de pata negra. Die is gemaakt van de poot (pata) van een zwart (negra) varken. Dan krijg je het beste van het beste.
 • Pescaito frito is een schotel van kleine visjes, die in een deeglaagje in olijfolie zijn gefrituurd.
 • Pollo al Ajillo (kip met knoflook) is een eenvoudig gerecht, maar daarom niet minder smakelijk.
 • Tortilla de patatas is een omelet met aardappels en uien. Ze wordt ook koud gegeten als tapas. Wil je liever een gewone omelet? Bestel dan een tortilla Francesa.
 • Zarzuela, last but not least, is een goed gevulde maaltijdsoep met verschillende soorten vis, gegarneerd met gamba’s en mosselen. De saffraan (die ook de paella zijn gele kleur geeft) zorgt voor een goudgele glans, een feest voor het oog.

En als je graag ijs wil, vraag je naar helado.

Andreina Fleury

Het dessert

Je kunt je diner afsluiten met een toetje, maar dat vinden Spanjaarden minder belangrijk. Het aanbod van postres is dan ook beperkt. Traditioneel is crema catalana, een soort vanillepudding met een laagje gebrande suiker erop. Het lijkt op de Franse crème brulee, maar dan lekkerder. Typisch is de kaneel en de geraspte schil van een sinaasappel of citroen die eraan toegevoegd worden. Arroz con leche (letterlijk rijst met melk) is een heerlijke rijstebrij. En als je graag ijs wil, vraag je naar helado. Voor de kinderen is er meestal ook wel een helado para niños (kinderijsje). 

Tot slot nog een paar zinnen die je in het restaurant kunt gebruiken:
Is deze tafel nog vrij? - ¿está esta mesa libre?
Ober, serveerster - camarero, camarera
Mag ik de menukaart, alstublieft? - ¿Puedo ver el menú por favor?
Waar is het toilet? - ¿Dónde están los servicios? (Toilet)
Mag ik de rekening? - Me trae la cuenta, por favor?

Ga lekker uit eten Spanje! Ontdek het, beleef het en laat het je smaken! Buen provecho!